Godt forarbeid kan gi mye hagetrivsel
Heldigvis kan du lage deg en trivelig og god hage, som krever lite vedlikehold. En trygg start er godt forarbeid og solide produkter.
Hage – for noen er det selve toppen av lykke, for noen er det et ork, og for andre – kanskje for de aller fleste - er det en selvfølgelig del av tilværelsen. Hagen er der, den brukes og vedlikeholdes. En ønsker at den skal være fin og funksjonell, men uten at den blir en altoppslukende lidenskap. Helst også uten at hagen handler om mye arbeid en ikke rekker over, slik lager bare dårlig samvittighet.
Innholdet i hagen må tilpasses klimaet, hagens utforming og hageeiernes ønsker. Innholdet vil ofte også forandre seg over tid, for eksempel etter hvert som barna vokser til. Men noen fellesnevnere finnes; Hagen bør by på en lun og innbydende sitteplass, det er trivelig med noen skjermende kroker og fortsatt ønsker de fleste av oss en plen. Blomster, busker og trær skjermer, gir liv, dekor og avveksling.
Bygg broer
Som regel er det en høydeforskjell mellom stuegulvet og hagegulvet. Gjør det beste ut av det; kombiner gjerne muligheten for å bygge en god sitteplass, eller flere, med en trivelig, funksjonell og trygg overgang.
I denne hagen er det et stort oppholdsareal like utenfor huset, dette trappes, bokstavelig talt, ned til plenen. Trappen er i seg selv en trivelig plass å sitte, som avveksling og blikkfang er det lagt inn noen store steiner.
Ja – en slik trapp lager seg ikke av seg selv. Til gjengjeld er den nesten evigvarende, den trenger minimalt vedlikehold og fyller flere gode funksjoner.
Glem plenen - nesten
Plenhold preges av noen utfordringer; vi sliter gjerne med å holde overgangen mellom plen og bed fin, gress og ugress har det med å vokse som de vil. Det blir fort ugress og mose i plenen, og plenklipping kan i seg selv være ille nok.
Eieren av denne hagen har løst alle utfordringene ved to enkle tiltak; betong og robotklipper.
Rundt hele plenen er det lagt betongprodukt i flukt med plenrøttene, for å avgrenser gresset. I ytterkantene er det den øverste kanten på murer, som er i samme høyde som gressrøttene. Langs huset, og ved blomsterbed helt bakerst bak plenen, er toppen på betongblokker jevnhøye med plenbunnen.
Ledningen som avgrenser sonen for robotklipperen ligger i overgangen. Når robotgressklipperen kommer nær, registrerer den signalene fra ledningen og endrer kurs. Den kan kjøre helt opp på betongen med hjulene, men kjører ikke over. Dermed blir det klippet helt inntil hele tiden, uten fare for at den skal kjøre utfor, og helt uten at det blir stående igjen skjemmende gresstuster.
Trær, busker og stauder gir dekor og skjerming, samtidig som de krever mindre vedlikehold enn sommerblomster i krukker. Tidligere var det vanlig å anlegge bed mellom boligen og plenen. Det kan være en uheldig løsning; jorden er gjerne tørr og skrinn, og boligen har ikke nødvendigvis godt av vegetasjon så tett innpå. Dessuten – vi er inne det meste av året. Ved å anlegge hagen riktig kan den nytes også innenfra, men da bør en plante i ytterkanten, ikke klin i husveggen.
Blomsterbed og trær midt i plenen gir ekstraarbeid, fordi plenen gjerne vokser inn i bedet – og motsatt. I denne hagen har eieren valgt en trivelig og god løsning; vegetasjonen er plantet i opphøyde bed langs den ene ytterkanten av hagen. Der skjermer den for vind og innsyn, og gir en fin innramming. Noe beplantning er i oppbygde bed, og noe benyttes for å skjule en støttemur.
Tidligere var det flere skråninger i denne hagen. De tar mye plass, slik at de «spiser» av gressplenen, samtidig er det vanskelig å få en skråning til å være fin. Ikke kan den nytes innenfra heller. Hageeieren løste problemet ved å bygge støttemurer. Det gav større boltreplass og mindre arbeid, samtidig som de beholdt muligheten for å plante i ytterkantene av hagen.
Innkjørselen skal være tiltalende og praktisk, og ha plass nok til en eller flere biler som skal inn og ut. Belegningsstein er varig, dekorativ og skaper stemning. Samtidig er det ikke til å komme fra at det kan komme til å vokse ugress og mose i fugene i områdene med minst trafikk Regelen er: jo større produkt, jo færre fuger. Da er det på tide å tenke større format!
I denne innkjørselen ligger det Gangbaneheller. Disse leveres nå med en behandling som heter Aktiv overflate, hvor betongoverflaten er behandlet på en måte som gjør at den holder seg renere. Dette er en behandling Multiblokk lanserte i vår, og som vil forenkle vedlikeholdet i hagen betydelig.
Produktoversikt:
Trappetrinn splitt i alle trappene.
Aneto støttemur i de lave murene.
Forskalingsblokk splitt i høyere murer.
Flettemur til forstøtningsmur i ytterkant.