Bannerbilde

Det skulle bli garasje...

Det skulle bli garasje...

Det er blitt garasje. Men fordi ting bygget på seg underveis, det gjør gjerne det, ble forskalingsblokk-bygget langt mer. I mangel på et bedre navn kaller huseieren det bunkers.

Vi må starte med begynnelsen. Tidligere i høst ble Multiblokk tagget i et bilde på en Facebook-profil.

Les teksten på skjermbildet til venstre; Tor-Martin Kvalsund har bygget seg en bunkers? På 100 kvadratmeter, med Multiblokks Forskalingsblokker og «fantastisk teknisk støtte fra markedssjef Jan Herbert Sandsmark»?

«Multiblokk bidro til optimal utnyttelse (kunne gå 50 cm nærmere fjellet enn ved forskaling) rimeligste og mest plasseffektive løsning. Anbefales!»

Vi måtte vite mer. Noen telefoner og et trivelig møte senere har vi hele historien klar. Men først noen flere bilder.

Her er forresten lenke til Multiblokks forskalingsblokker, som han brukte.


Før- og et etter-bilde av fasaden. Alle hus og hage-bildene er tatt av huseieren.

Bilde fra begynnelsen på ombyggingen. Og et etterbilde, med litt mindre vegetasjon riktignok.


– Det startet da jeg kom hjem en fredag klokken kvart over tolv, og fant et hus som var til salgs. Jeg skrev epost til megleren og spurte om når det var visning, forklarer Kvalsund.

Tor-Martin Kvalsund hadde aldri bygget i betong før, men har bygget seg oppholdsrom og garasje, med sitteplass til 70 gjester til bords!Det viste seg at det hadde vært visning på huset dagen i forvegen, og at det var kommet inn ett bud, med frist til kl. 13 samme dag.

– Megleren svarte meg 12.45, og sa at jeg måtte være rask om jeg skulle by, for jeg måtte ha tilslag fra banken først. Han hadde vel ikke noe tro på at jeg skulle få kjøpt det, forteller Tor-Martin.

Han er sunnmøring, flyttet til Stavanger på begynnelsen av 1990-tallet og arbeider i olja. Med den beskjeden fra megleren ringte han banken hjemme på Sunnmøre, fikk lånet han trengte og la inn bud. En kort budrunde senere var huset hans. Kjøpet var gjennomført på under en time.

– Så for vi og så på det, og da fikk kona angst. Hun verken spiste eller sov på flere døgn, forteller mannen lattermildt. Vi får tro at så ille var det ikke, men det var såpass at han kjøpte seg en varebil, søkte om å få løfte taket og gikk i gang.

Garasje med tilbygg på

– Etter to år med 18 timer i døgnet, var det ferdig, forteller sunnmøringen om ombyggingen, og får det til å høres ut som en lek. Men han har enda ikke kommet til fortellingen om bunkersen.

Tomten, like etter at han hadde startet gravearbeidet. – Hva var det du skulle bygge, egentlig?
– Jeg skulle bygge garasje. Den gamle var en smal tarm, den var det bare å meisle vekk. Så leide jeg en gravemaskin og gikk igang. I etterkant ønsker huseieren kun at han hadde bygget enda større.


Huseieren rensket tomten mellom boligen og eiendomsgrensen, og grov i tillegg ut en stor seksjon på baksiden av huset. Selve garasjen er 2,5 meter bred i innkjørselen, men 8 meter i bakkant, og 10 meter dyp i garasjeseksjonen.

Fordi sålen ble støpt først kunne Forskalingsblokkene heises helt inn.

– Har du bygget med betong tidligere?
– Aldri.

– Hvordan gikk du i gang da?
– Jeg kjøpte 1000 Forskalingsblokker, støpte sålen så lastebilen kunne kjøre steinen inn i garasjen og begynte å lø.

– Så enkelt?
– Omtrent. Det var jo det som var så genialt med Forskalingsblokkene, forteller han.


Garasjetaket består av spennbetongbjelker, som ble heist på plass.

Huseier Tor-Martin Kvalsund under arbeidet.Fra «bunkersen» er det utgang til hagen. Etterpå er det kun en ting han kunne tenkt seg å ha gjort anderledes, bygget større.


Plassbesparende

Selvbyggeren ringte Multiblokk for teknisk veiledning, og fikk råd angående betongblanding og armering, og så støpte han ganske enkelt murene. Fordi «bunkersen» strekker seg inn i grunnen på hagesiden av huset har han virkelig fått et stort tilbygg. Som bærende dekke på muren la de bjelker av spennbetong, og senere terrassegulv. Så bygget han hage, og tok nybygget i bruk. Her har han blant annet hatt oktoberfest, med 70 gjester til bords.

Det skulle bli garasje?

– Ja, men så bygget det på seg! Han ler. Når en er i gang kan en like gjerne gjøre det skikkelig, og det var jo det som var så flott med Forskalingsblokkene. Hadde jeg bygget med forskaling ville jeg ikke fått utnyttet tomten på samme måten. Her var det bare å bygge helt ut, og  stå på innsiden og jobbe.

– I etterkant, er det noe du ville ha gjort anderledes?

– Jeg tror at jeg kanskje ville ha bygget enda større på baksiden av huset. Når en først er i gang er det jo bare å gjøre det skikkelig!

Garasjen mens byggingen pågikk. Garasjen som den er i dag.

Garasje med sitteplass til 70! Hagen og huset ferdigstilt, det underjordiske tilbygget av Forskalingsblokker er til høyre.


Dette kan du støype selv, her er fremgangsmåten!